BLOGGEN

En meditations-favorit!

Lugna hjärtats meditation

Det här är en jättefin meditation för dig som inte har mediterat tidigare. Självklart passar den även dig som är van meditations-utövare. Själv gör jag den här med jämna mellanrum, den är faktiskt som en liten quick-fix (även fast jag å det bestämdaste alltid hävdar att yoga och meditation faktiskt inte är en quick-fix utan ett jobb :-)) Men hursomhelst så är det klart att skillnad blir det! Även när vi gör något om så bara en liten stund. Hundra gånger hellre 3 minuter en gång, än inga alls. Så bara plocka fram denna in-the-moment-of-heat när hjälp behövs på direkten!

Meditationen för ett lugnt hjärta är alltså toppen när du känner dig ledsen, arg, upprörd ja, helt enkelt när det är allmänt rörigt på insidan och du känner dig emotionell. Den hjälper dig att stanna upp, och stillsamt få landa in i nya perspektiv. Du landar sakta men säkert på en lugnare plats inom dig och öppnar successivt upp ditt hjärta.

Att hålla andan som vi gör både på in- och utandningen stärker nervsystemet och gör oss sabilare. Vi får  helt enkelt lättare att hantera stress och press.

Börja med 3 minuter och öka sakta upp till 11 minuter när och om du känner dig redo. När vi gör en meditation över längre tid, helst varje dag, låter vi meditationen få börja verka och stötta oss på djupet. 

Gör meditationen så här:

Sätt dig tillrätta i lätt meditationsställning (skräddarställning) på golvet på en filt eller yogamatta. Använd gärna en meditationskudde eller rulla ihop en filt att sitta på så sitter du bekvämare.  Om det är obekvämt för dig att sitta på golvet så bara sätt dig på en stol med ryggen rak, fotsulorna ner mot golvet och så höftbredd mellan dina knän och fötter. Se gärna till om möjligt att du får ha en liten stund för dig själv så att du kan få gå in i övningen i lugn och ro. 

Ögonen: Antingen sluter du dina ögon, eller så håller du dom en tiondelsöppna så att du bara släpper in lite ljus. 

Handposition: Placera din vänsterhand mitt över bröstet. Handflatan är öppen och vilar mot bröstet oh fingrarna är parallella med golvet och pekar åt höger. Med höger hand sätter du samman tumme och pekfingertopp och lyfter handen i höjd med halsen (armbågen är böjd) och handflatan vetter framåt. Långfinger, ringfinger och lillfinger pekar rätt upp. Överarmen är avslappnad. 

Andningen: Andas in genom näsan långsamt och mjukt. Håll sedan andan inne så länge du kan, utan att spänna dig. Andas sedan ut genom näsan, långsamt och fullständigt. Håll sedan andan ute så länge du kan, utan att spänna dig. Känn att du är avslappnad och håller bröstet öppen och ryggen rak när du håller andan inne respektive ute. Fortsätt såhär genom meditationen. 

Tid: 3-31 minuter.

Avsluta såhär: Andas in och ut kraftfullt 3 gånger.  Slappna av.

Hjärtans lycka till! 

Allt och mera

Mera