BLOGGEN

Nu vilar vi!

När sommaren landat in är det så mycket som längtas efter. Vintern och våren hänger ofta kvar länge i detta vårt avlånga land och sen vips så omges vi av grönska och dofter. Och i bästa fall en massa ljumma vindar :-) De allra flesta av oss bär på en längtan efter långa, långsamma dagar. Fyllda med Ingenting eller bara något litet Någonting. Men att koppla ur och koppla av är ibland lättare sagt än gjort.

 

Att göra just Ingenting, att bara vara i mellanrummet, att tillåta sig själv att inte planera, fixa eller göra - det är lika viktigt som dess motsats - att leverera och prestera. Vi behöver bägge. Vi behöver både aktivitet och avslappning. Görande och vilande. Ska vi kunna omfamna vår inre balans, känna oss harmoniska och sköna hela vägen igenom - ja, då behöver vi vara lika noga med våra stunder av total avslappning som de med aktivitet. 

Ska vi i sanning kunna ta till oss allt vi är med om, upplever och lär oss måste vi ge oss själva utrymmet och tiden att integrera allt också.

Vi har många gånger så mycket lättare för att vara On än att vara Off. Inte så konstigt kanske med tanke på hur vår värld ser ut. Vi kan ju vara hur mycket On som helst. Närsomhelst. Dygnet runt. Att vara Off är inte lika självklart. Men vi vet ju alla att det är supervikigt. Så ta vara på dig i sommar. Koppla ur och koppla ner. Bli bästa vän med din inre Latmask :-) 

Några små enkla omhändertaganden på vägen:
  • Bestäm dig för en eller flera sommarlediga dagar per vecka som får vara helt utan planering. Luta dig tillbaka, och se vad dagen bjuder på.

  • Gå långsamt. Om du brukar pinna på i rask takt på gatan, i mataffären, till bussen - gå istället långsamt och insup omgivningen.

  • Ät medvetet och vilsamt. Låt dig verkligen få andas och vara närvarande under dagens alla måltider. No rush :-)

  • Om du vet med dig att det verkligen är svårt att koppla av, att det börjar krypa i dig när du är stilla, gör någon kraftfull fysisk aktivitet där du får svettas och var lite explosiv - då infinner sig avslappningen lättare. Kroppen samarbetar.

  • Om du gör yoga där hemma så öka på din vila efter yogapasset, se till att den får vara 15 minuter denna sommar. 

  • Häng med på tre korta sköna övningar för nacke, axlar och rygg.

  • Gör en 3 minuters meditation för inre ro och lugn.

Jag önskar dig en vacker och vilsam sommar!

Viveka

Allt och mera

Mera